Akademik Tez Danışmanlığı

Tez ve Makale için konu bulmak öğrenciler arasında en çok merak konusu olan işlerden biridir. Tez ve makale için konu bulmanın en çok kullanılan yolardan birisi şudur; farklı alanlardaki teorileri alıp bir başka alanda uygulamaktır. Örneğin; psikoloji alanında bir teoriyi alıp pazarlama alanında bir olguyu açıklamak için kullanılır. Bu yöntem aralarında diğerlerine oranla daha basit gözüken ve yaygın olan yoldur. Fakat diğerlerine göre daha kolay olması basit olduğu anlamına gelmez çünkü hepsinde de iyi okuma gerekmektedir. Çünkü teoriyi aldığınız alanı da alacağınız teorinin o dalda ne anlama geldiğini iyice bilmek gerekmektedir.

Bir başka yollardan birisi ise: Rakip teorileri karşılaştırmaktır. Bu yöntemde, makalenizi iyi ve kaliteli bir dergide yayınlamanızı sağlayacak veya iyi bir doktora tezi için konu bulmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin; Bir olguyu daha önce açıklamış iki farklı teoriyi alıp karşılaştırmalı olarak aynı olguyu açıklamaktır. Literatüre oldukça katkı yapabilecek çalışmalardır.

Bir diğer yöntem ise farklı yöntemlerle benzer unsurları açıklamaktır. Örneğin daha önce teori anket yöntemi kullanılarak açıklanmıştır siz de bu sefer mülakat analizi yaparak açıklarsınız.

Başka bir yöntem ise gerçek dünyadan veri toplamaktır. Bu yöntem diğerlerine göre biraz daha zordur. Bir olguyu gerçek dünyadan gözlemleyip çalışma haline getirebilirsiniz. Gerçek dünya verisi her zaman daha değerlidir. Her şeyin doğallığıyla yürüdüğü bir ortamdan eğer verileri alabilirseniz büyük bir iş başarmış olacaksınız. Çünkü daha önce aynı alanda bir çalışma olsa dahi siz gerçek dünya verisi kullandığınız için fark yaratabilecek hale gelebiliyorsunuz.

İyi bir tez ve makale konusu bulmak için bir diğer yöntemlerde birisi ise kültürel farklılıklardır. Özellikle Türkiye’nin bu konu da büyük avantajı olduğuna varsayabiliriz. Bu yöntemde çalışmalarda oldukça kabul görüyor örneğin; Elimizdeki bir olgunun Türk insanının üzerinde bu olgunun gerçekleşme sürecinin başka bir yol izleyeceğini ortaya koymaktır. Elbette bunu yaparken gerekçeleriyle atıfta bulunmak zorundayız. Mesela gidip olgunun Almanlar üzerindeki örneklemlerini toplarsınız ve daha sonra Türkiye örneklemlerini toplayıp ikisini karşılaştırırsınız ve öngördüğünüz gibi Türk insanında sürecin farklı gerçekleştiğini gözler önüne sunarsınız.